Indijos užsienio valiutos atsargos padidėjo 2,3 mlrd. dolerių ir pasiekė naują rekordą – 683,99 mlrd. dolerių 2024 metų rugpjūčio 30 dieną, remiantis naujausiais Indijos centrinio banko (RBI) duomenimis.

Ankstesnę savaitę, baigiantis rugpjūčio 23 dienai, atsargos buvo išaugusios 7,023 mlrd. dolerių ir sudarė 681,688 mlrd. dolerių. Prieš tai, rugpjūčio 16 dieną, Indijos užsienio valiutos atsargos padidėjo 4,546 mlrd. dolerių ir siekė 674,664 mlrd. dolerių, kaip pranešė RBI.

Per savaitę, kuri baigėsi rugpjūčio 30 dieną, užsienio valiutos atsargos išaugo 1,4 mlrd. dolerių, pasiekusios 599,03 mlrd. dolerių. Tačiau Indijos rezervų pozicija Tarptautiniame valiutos fonde sumažėjo 54 mln. dolerių ir sudarė 4,62 mlrd. dolerių.

RBI periodiškai intervencijuoja užsienio valiutos rinkoje, parduodama dolerius siekiant valdyti likvidumą ir užkirsti kelią rupijos smarkiam nuvertėjimui. Šios intervencijos yra skirtos išlaikyti tvarkingas rinkos sąlygas bei kontroliuoti pernelyg didelį kurso nepastovumą, nenustatant konkretaus lygio ar diapazono.

Be to, specialistai teigia, kad tokio pobūdžio veiksmai padeda apsaugoti šalies ekonomiką nuo tarptautinių valiutos rinkos svyravimų, mažinant priklausomybę nuo pasaulinių ekonominių tendencijų. Vis dėlto, kai kurie ekonomistai nuogąstauja, kad per didelės užsienio atsargos gali sumažinti šalies ekonomikos lankstumą ir apsunkinti galimybes efektyviai valdyti infliaciją.

Nepaisant to, Indija ir toliau kaupia užsienio valiutos atsargas, siekdama apsaugoti savo ekonomiką nuo staigių valiutos svyravimų bei įgyvendinti stabilios finansinės aplinkos strategiją. Indijos vyriausybė taip pat siekia diversifikuoti savo valiutos atsargas ir investuoti į saugesnius finansinius instrumentus, tokius kaip auksas ar obligacijos, taip užtikrindama didesnį ekonominį stabilumą ateityje.

Vis didėjantis užsienio valiutos rezervų kiekis rodo, kad Indija yra pasirengusi reaguoti į bet kokius išorinius ekonominius šokus, o tai leidžia vyriausybei efektyviau planuoti ilgalaikes ekonomines strategijas bei palaikyti šalies ekonomikos augimą.

Tokia tendencija taip pat siunčia teigiamą signalą tarptautiniams investuotojams, kad Indijos ekonomika yra stabilios būklės ir gali atlaikyti bet kokius galimus išorinius sukrėtimus.

Indijos centrinio banko valdytojai taip pat pabrėžia, kad šalies ekonomikos stiprybė neapsiriboja tik valiutos atsargų kaupimu, bet ir nuosekliai vykdomomis ekonominėmis reformomis, kurios padeda šalies finansų sektoriui toliau vystytis ir augti.